سیا و ایران
برای دروغ گفتن نیازی نیست همه اجزای یک مطلب دروغ باشند. گاهی فقط اجزای مهم دروغ اند. گاهی اجزا دروغ نیستند ولی همه اجزای موجود نیستند. گاهی همه اجزای صحیح موجود در مطلب هستند ولی نحوه چینش آنها به تحلیل دروغ می انجامد.
سیا می خواهد دنیا ایران را چگونه بشناسد؟
برای پاسخ به این سؤال، یکی از ساده ترین و البته بهترین روش ها بررسی فیلم هایی است که در ارتباط با سیا، به طور مستقیم و غیرمستقیم به موضوع ایران می پردازند. (آخرین نمونه مشهور چنین فیلم هایی، فیلم آرگو است).
راه دیگر، بررسی مکتوباتی است که از سوی سیا و درباره ایران انتشار یافته. از جمله این مکتوبات می توان به "The World Factbook"، یکی از بخش های سایت رسمی سازمان سیا اشاره کرد. این بخش به معرفی کشورهای جهان البته با عینک سازمان سیا می پردازد.
زمانی که به بخش ایران مراجعه می کنیم. متوجه می شویم مکتوبات این بخش به قسمت های: معرفی، جغرافیا، مردم و جامعه، دولت، اقتصاد، انرژی، ارتباطات، حمل و نقل، نظامی گری و مسائل فراملی تقسیم می شود.
در این مطلب به جهت رعایت اختصار تنها بخش معرفی بیان می شود. در اصل متن دخل و تصرفی نشده و تنها برخی عبارات مهم (از نظر بنده) برجسته شده اند. قابل ذکر است متن ارائه شده تنها یک ترجمه مبتدیانه است:
از سال 1935 به نام ایران شناخته شد، پس از سرنگون شدن سلطنت حاکم در سال 1979 میلادی و تبعید اجباری {خروج اجباری} محمدرضا شاه پهلوی از کشور، ایران یک جمهوری اسلامی شد.
روحانیون محافظه کار به رهبری آیت الله روح الله خمینی با زور و فشار یک سیستم دولتی تئوکراتیک با اقتدار سیاسی نهایی واگذار شده به یک عالم مذهبی که به طور معمول به عنوان رهبر عالی شناخته می شود با توجه به قانون اساسی ، تنها به مجلس خبرگان -86 نفر منتخب از طیف روحانیون- پاسخگو است و تاسیس کردند.
روابط ایران و آمریکا هنگامی که یک گروه از دانشجویان ایرانی سفارت آمریکا را در تهران در نوامبر 1979 تصرف کردند تیره و تار شد و پرسنل سفارت تا اواسط ژانویه 1981 گروگان نگه داشته شدند . ایالات متحده روابط دیپلماتیک خود را با ایران در ماه آوریل سال 1980 قطع کرد. در طول سالهای 1980-1988، ایران با عراق جنگید، یک جنگ خونین نامعلوم که در نهایت به خلیج فارس گسترش یافت و منجر به درگیری نظامی بین نیروی دریایی ایالات متحده و نیروهای نظامی ایران شد.
ایران به علت فعالیت های خود در لبنان و در نقاط دیگر جهان یک کشور حامی تروریسم تعیین شده و ایالات متحده، سازمان ملل و اتحادیه اروپا تحریم های اقتصادی و کنترل صادرات را به دلیل نقش این کشور در تروریسم و جاه طلبی های سلاح های هسته ای ادامه داده است .
به دنبال انتخاب حجت الاسلام محمد خاتمی اصلاح طلب به عنوان رئیس جمهور در سال 1997 و مجلس اصلاح طلب در سال 2000، یک کمپین برای ترویج اصلاحات سیاسی در پاسخ به نارضایتی عمومی آغاز شد. جنبش با چالش سیاستمداران محافظه کار، به واسطه کنترل نهادهای غیرمنتخب، ممانعت از تصویب و افزایش اقدامات سرکوبگرانه، روبرو شد.
با شروع انتخابات شهرداری ها {شورای اسلامی شهر} در سراسر کشور در سال 2003 و در ادامه به واسطه انتخابات مجلس در سال 2004 ، محافظه کاران دوباره کنترل خود را بر نهادهای انتخابی دولت ایران به دست آوردند، که در اوت 2005 با معرفی محمود احمدی نژاد تندرو به عنوان رئیس جمهور به اوج خود رسید . انتخاب مجدد بحث برانگیز او در ماه ژوئن سال 2009 اعتراضات در سراسر کشور را با اتهام تقلب در انتخابات برانگیخت.
شورای امنیت سازمان ملل تعدادی قطعنامه تصویب کرد که ایران را به تعلیق غنی سازی اورانیوم و فعالیت های بازفرآوری و موافقت با الزامات و مسئولیت های آژانس بین المللی انرژی اتمی دعوت می کرد. در اواسط فوریه 2011، فعالان مخالف دولت بزرگترین تظاهرات ضد رژیم را، از دسامبر 2009 (؟)، برگزار کردند ، موجبات آن موفقیت شورش در تونس و مصر بود. مشارکت مردم معترض احتمالا بیش از دهها هزار نفر بود و نیروهای امنیتی برای متفرق کردن معترضان مستقر شدند . اعتراضات بعدی در ماه مارس 2011 در جلب مشارکت عمدتا به دلیل پاسخ امنیتی قوی تا حد زیادی شکست خورد، هر چند نارضایتی هنوز آتش زیر خاکستر است. بدتر شدن اوضاع اقتصادی در درجه اول به دلیل سوء مدیریت دولت و تحریم های بین المللی حداقل دو اعتراض اقتصادی عمده را ،در ماه های ژوئیه و اکتبر 2012 (؟)، برانگیخت.
نکته: سیا علاقمند است دنیا فکر کند نظام فعلی جمهوری اسلامی ایران، نظام مورد علاقه مردم نیست زیرا با زور و فشار تاسیس شده است. از دید سیا ایران با عراق جنگیده نه عراق با ایران، سیا معتقد است ایران به دنبال سلاح هسته ای است. از دید سیا اصلاح طلبان... .
سیا می خواهد وضعیت اقتصادی فعلی ایران در درجه اول به دلیل سوءمدیریت و سپس تحریم های بین المللی دیده شود. سیا بسیار علاقمند است تحریم های اقتصادی به اعتراضات اجتماعی بیانجامد.